ال ای دی های شاخه‌ای ۱۲ ولت-نحوه راه‌اندازی و استفاده صحیح

ال ای دی نصب شده در پروفیل

ال ای دی های شاخه‌ای ۱۲ ولت کاربردهای فراوانی دارند. از آن جمله می‌توان به روشنایی زیر کابینت‌ها، روشنایی داخل کابینت‌ها و کمدها، روشنایی تاج و زیر تخت خواب و همچنین نورهای مخفی پشت  میز تلویزیون و دیگر موارد اشاره کرد.

همین کاربرد فراوان سبب شده است تا میزان مصرف این وسیله بسیار بالا باشد و قیمت این نوع روشنایی بسیار پایین بوده و به همین علت بسیار در دسترس است؛ اما بعضی وقت‌ها، ایراداتی به وجود می‌آید که کیفیت کار به علت نقص در ال ای دی ها به‌شدت پایین می‌آید. ازجمله این ایرادات می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • نور کمتر از حد انتظار
  • سوختن ال ای دی های روی شاخه آلومینیومی
  • ایجاد حرارت بالا
  • نقطه‌نقطه دیده شدن نور

در ادامه مطلب، نحوه صحیح راه‌اندازی ال ای دی های شاخه‌ای توضیح داده‌شده و علت هرکدام از ایرادات فوق بیان می‌گردد.

ال ای دی های شاخه‌ای به‌صورت عام، از یک بستر آلومینیومی تشکیل‌شده است که بر روی آن یک مدار چاپی ظریف قرار دارد که روی آن چیپ های ال ای دی استفاده‌شده است. تفاوت‌های عمده در ال ای دی های شاخه‌ای، نوع چیپ استفاده‌شده، میزان جریان مصرفی، رنگ نور است که اطلاعات مفصلی را در مطلب ال ای دی های شاخه‌ای ۱۲ ولت می‌توان یافت.

انتخاب آداپتور

شمایی از اتصال آداپتور به ال ای دی نواری

ابتدایی‌ترین گام برای راه‌اندازی ال ای دی شاخه‌ای انتخاب، یک آداپتور ۱۲ ولت با جریان کشی مناسب است. با رجوع به جدول موجود در مطلب ال ای دی شاخه‌ای ۱۲ ولت می‌توان به‌راحتی آمپراژ آداپتور موردنیاز را انتخاب کرد. لازم به ذکر است آمپراژهای موردنظر برای یک ال ای دی شاخه ای یک متری است و چنانچه از تعداد بیشتری ال ای دی شاخه‌ای استفاده می‌گردد، می‌بایست آمپراژ موردنیاز را در تعداد ال ای دی شاخه‌ای یک متری ضرب کرد. برای مثال اگر یک شاخه، یک آمپر نیاز دارد، برای ۳ شاخه به ۳ آمپر جریان نیاز است.

چنانچه جریان دهی آداپتور موردنظر کمتر از میزان مصرفی ال ای دی شاخه ای باشد، جریان کافی به ال ای دی شاخه‌ای نرسیده و ال ای دی ها کم‌نورتر دیده می‌شوند. که این امر در آداپتور می‌تواند ایجاد مشکل نماید.

تبادل حرارتی مناسب

انواع پروفیل ال ای دی به همراه طلق مات
انواع پروفیل ال ای دی به همراه طلق مات

اصولاً بستر آلومینیومی ال ای دی شاخه‌ای برای انتقال حرارت تولیدشده توسط چیپ های ال ای دی و مقاومت روی آن است. هنگامی‌که میزان جریان مصرفی کم باشد، استفاده از ال ای دی شاخه‌ای به‌تنهایی برای دفع حرارت کافی می‌باشد؛ اما هنگامی‌که جریان کشی بیشتر از ۰/۵ آمپر می‌گردد، نیاز به دفع حرارت است. به همین منظور از پروفیل‌های آلومینیومی مخصوص قرارگیری ال ای دی شاخه‌ای استفاده می‌گردد. این پروفیل‌ها دارای یک شیار هستند که ال ای دی شاخه‌ای درون آن قرار می‌گیرد و با استفاده از تماس این شیار و کف پروفیل، حرارت ال ای دی شاخه‌ای را جذب نموده و به بیرون انتقال می‌دهند.

خمیر سیلیکون
خمیر سیلیکون

هنگامی‌که جریان کشی یک ال ای دی شاخه‌ای یک متری از ۱/۵ آمپر بیشتر شد، برای دفع حرارت بیشتر می‌بایست از پروفیل‌های سنگین‌تر (با وزن ۹۰ گرم) استفاده کرد و همچنین پشت ال ای دی شاخه‌ای را با استفاده از خمیر سیلیکون به پروفیل ارتباط داد، زیرا که خمیر سیلیکون انتقال‌دهنده خوب حرارت است.

از دیگر نکات مهم، این است که برای جلوگیری از نقطه‌نقطه دیده شدن ال ای دی شاخه‌ای، بهتر است از یک طلق شیری مخصوص پروفیل استفاده شود تا نور یکنواختی به دست آید.

فهرست